Земеделци в Русенско смятат, че забраната за внос на зърнени култури от Украйна до 30 юни няма да даде резултат.

Според зърнопроизводителя Станимир Станчев, мерките нямало да сработят, тъй като не променяли нищо по отношение на транзитния коридор за трети държави. Както и преди, така и след влизането на забраната за внос в сила, транзитните коридори ще продължат да функционират и пак няма да има контрол.

Зърнопроизводителите са недоволни и защото "няма разбиране в ЕК" по отношението на проблемите им. Компенсациите, въпреки че са недостатъчни, нямало да разрешат проблема, тъй като земеделците говорели за спасяването на целия сектор от икономиката, а не за пари.

Това, което зърнопроизводителите искат, по думите на Станчев, са "реални сделки" - т.е. някой да им изкупи зърното. Освен това Станчев не е убеден, че за месец и половина - два, докато траят мерките, зърнопроизводителите ще успеят да си изпразнят складовете.

Със забрани Никола Стоянов нормализирал пазарите

Със забрани Никола Стоянов нормализирал пазарите

Мълчи се за причината българските силози да са препълнени

Имало и едно неразбиране от ЕК и предпазливост от българска страна, което няма да доведе до решаване на проблемите на земеделците, смята Станимир Станчев.

Също така според зърнопроизводителя, когато срокът на забраната изтича точно в момента, когато земеделците ще бъдат заети с прибирането на новата реколта и няма да мислят за протести. Затова и ограничението на вноса от Украйна е за отвличане на вниманието на земеделците, обясни Станимир Станчев.

Властта се безпокои от скок на цените по време на забраната за внос от Украйна

Властта се безпокои от скок на цените по време на забраната за внос от Украйна

Забраната се въвежда временно до 30 юни