Продължава задочната "надпревара" между Лакшми Митал и Константин Жеваго за "Кремиковци".

След като преди два дни фирмата на Митал старши АрселорМитал преведе 30 млн. евро на комбината за заплати и други текущи и належащи разходи, днес стана ясно, че украинският бизнесмен Жеваго предлага да инвестира в „Кремиковци" между 500 и 650 милиона долара.  

Това съобщи неговият представител в България Виткор Демянюк, цитиран от БНР, при представянето на офертата на Жеваго за закупуване на 71 % от капитала на металургичното предприятие.

Представителите на Жеваго обещаха до 5 години „Кремиковци" да стане европейски завод. Инвестициите ще са възстановяване на производството и за изпълнение на екологичната програма.

Между 60 и 120 милиона долара ще бъдат вложени за покриване на екостандартите, за да се намали замърсяването, което е основен проблем за „Кремиковци".

Демянюк добави, че украинският бизнесмен ще доставя редовно суровини на комбината и така няма да се стигне до прекъсване на производството.

С 60 долара на тон ще се намалят разходите за транспорт за суровини, защото те вече няма да идват от Бразилия, а от Украйна. Жеваго има намерение да намали договорите с фирмите-посредници при продажбата на продукцията на „Кремиковци".

Синдикатите в завода отново изразиха подкрепата си за офертата на украинския бизнесмен, защото тя според тях включва конкретни намерения, докато тази на „Арселор Митал".

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров проведе работна среща с представители на компанията „Арселор Митал".

Представителите на „Арселор Митал" информираха, че водят активни преговори, както с мажоритарния собственик Прамод Митал, така и с притежателите на облигации, които при евентуално обявяване на несъстоятелност ще са вероятно най-големият кредитор на завода.