Около 14 хиляди деца у нас не ходят на детска градина, макар за шестгодишните това да е задължително.

Вече има данни за предучилищната подготовка на петгодишните, уверизам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева, цитирана от БНР.

Според нея има възможност да се организира обхват на петгодишните. Имаме около 11 хиляди свободни места в национален мащаб.
Според статистиката на инспекторатите това означава, че в отделни населени места може да има излишък на свободни места, а в други - недостиг.

Въпреки това програмата вероятно ще стартира от следващата година дори и в София и Варна, където местата не стигат.

По отношение на обхвата на 5-годишните в предучилищна подготовка, Коджабашиева обясни още, че вероятно ще може всеки родител, който има възможност да взема детето си още на обяд и сам да се грижи за подготовката.
В този смисъл, според нея, въвеждането на целодневното обучение е въпрос на организация и логично ще възникне въпросът за обвързването на края на учебния ден с края на работния ден на родителя.

Модулът „Чаша топло мляко и закуска" ще бъде насочен предимно към тези ученици, които ходят на училище заради него. Това са около 6-7%. Училищата вече ще трябва да правят предварителни заявки да ползват модула.

Безплатните учебници на учениците от 1 до 4 клас също са изключени, както и средствата за подобряване на учебно-техническата база, програмата за съфинансиране на общински инвестиционни проекти.

Тази година държавните зрелостни изпити ще се проведат на 14-ти май по БЕЛ и на 17 май по втори задължително-избираем предмет.

Великденската ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 1 до 11 април, а за 12 клас - 1 до 6 април.