Повече от 117 000 ученици от I до IV клас вече учат присъствено след тестване за коронавирус.

Общо 8200 паралелки са се върнали в класните стаи, над 4600 от тях са го направили на 15 и 16 ноември т.г. В тези дни отново в клас са влезли 65 684 ученици, чиито родители са дали съгласие те да бъдат изследвани, показват обобщените данни от регионалните управления на образованието, разпространени от МОН.

От всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни бяха тестовете на 11 деца.

Ковачева не е съгласна училищата сами да плащат COVID тестовете

Ковачева не е съгласна училищата сами да плащат COVID тестовете

Родители и директори на училища недоволстват

В първите два дни на седмицата с бързи антигенни тестове са изследвани също 5604 учители и 3464 непедагогически специалисти, които не са имали сертификат за ваксинация.

Резултатът е бил позитивен при шестима учители, а сред непедагогическия персонал положителните проби са девет. През миналата седмица беше установена зараза при девет учители и трима непедагогически специалисти.

Увеличава се броят на доброволците. През втората седмица от връщането на децата в изследването на децата са се включили близо 4900 родители, медицински сестри, медиатори, студенти по медицина и други със "зелен" сертификат.

Тестването се въведе за малките ученици в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души и преминава спокойно навсякъде в страната.

Езиковите школи искат МЗ да пусне повече от пет деца заради тестването

Езиковите школи искат МЗ да пусне повече от пет деца заради тестването

Това заяви пред news.bg Антония Борисова

Към момента Министерството на образованието и науката е разпределило 766 хил. теста, с които се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред.

От ведомството допълват, че се очакват нови доставки на безплатни тестове и за по-големите ученици, за да могат те също да се върнат в класните стаи при безопасни условия.