На тържествена церемония в Министерството на образованието и науката (МОН) министър Красимир Вълчев награди български училища за успешно партньорство в рамките на Европейската седмица на програмирането.

Най-много грамоти и плакети получиха средни общообразователни училища и природо-математически гимназии от София, Габрово, Видин, Смолян, Елин Пелин и Хасково.

ЕК дава 2 милиарда евро за киберсигурност

ЕК дава 2 милиарда евро за киберсигурност

Дигитализацията е символ на нещо позитивно, смята Мария Габриел

24 000 ученици в 55 български града са участвали в 600 инициативи в цялата страна. Те имат за цел да насочат вниманието на учениците към новите технологии и дигиталните трансформации.

"Всички сектори и тези дигитални трансформации ще бъдат провокирани от изкуствен интелект, от развитието на технологиите, заяви министър Вълчев.

"Все по-зависими ставаме от кодирането, то не е просто техническа дейност, малко или много оформя и обществото, в което живеем", каза още той.

Информатиците от СУ спечелиха олимпиада по програмиране

Информатиците от СУ спечелиха олимпиада по програмиране

В конкуренцията на 13 други университета, надпреварата е първи етап от

Министерството насочва усилия и финансиране в областта на дигиталната креативност от първи клас. В новите нормативни актове залягат организирането и финансирането на дейности по интереси в държавния бюджет от началото на следващата година. Досега средствата основно бяха от Европейския социален фонд.

"Искаме училищата да поддържат минимум 40% от дейностите в областта на математика, природни науки, техника и технологии", подчерта Вълчев. Това цели да провокира ранния интерес към тези области, да разшири базата от специалисти в областта на информационните технологии и инженерните науки, обясни министърът на образованието.