Конкурси за директори бяха обявени в 276 училища в цялата страна, като до втори етап са допуснати 311 кандидати, обяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Участниците е трябвало да отговорят на 50 въпроса с три варианта за отговори. Минималният резултат за допускане до следващия етап от конкурса е 30 точки. Той не е бил достигнат от 14% от всички явили се и те не продължават напред. В случай, че няма кандидат за дадено училище или единственият кандидат е отпаднал поради неявяване или нисък резултат, конкурсната процедура се прекратява. Първоначално кандидатите са били 415, като до първия етап на конкурса са били допуснати 376.

Кандидатите, които продължават към втория етап трябва да представят концепция за развитие на съответното училище. Членовете на комисията ще имат право да задават въпроси върху съдържанието на концепцията на кандидата, както върху казусите и спецификата на длъжността. По време на изпита кандидатите ще трябва да решат и два конкретни казуса от 150 разработени такива, базирани на реални ситуации от българските училища.

За осигуряването на пълна прозрачност участниците ще са без мобилни телефони по време на изпита. А той ще бъде видео и аудио заснет от МОН.

Целта на новите конкурси е да бъдат избрани не само нормативно подготвени хора, а личности с множество качества и компетентности. За първи път изборът на директори е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към търсене на лидери, които биха допринесли за промяната в българското образование.

Това е част от предприетите инициативи на МОН за промяна на образователната система, която има за цел намаляването на механичното възпроизвеждане на знания и формиране на повече умения и компетентности в учениците.

Вторият етап започва на 5 март по графици от съответното РУО. Кандидатите ще бъдат информирани за мястото на провеждане в съответната област.

Няма желаещи за директори на 33 училища у нас

Няма желаещи за директори на 33 училища у нас

Близо 10% от учителите в страната са пенсионери или в пенсионна възраст