След като вчера държавата се намеси във войната за ректорския пост на Стопанската академия в Свищов, днес явно замерянето със заповеди между бившия ректор Величко Адамов и назначения от министър Танев Иван Върбанов, като служебен ректор.

Върбанов вчера се опита да заеме поста си, носейки заповедта за назначаването си, но бившият ректор на академията Адамов отказа да приеме своя наследник.

Служебният ректор беше посрещнат от група в защита на 35-годишната проф. Теодора Димитрова, избрана за нов ректор академията.
От учебното заведение твърдят, че не са получили съответната заповед и се противопоставят на намесата на ведомството в автономията на висшето учебно заведение.

Досегашният ректор величко Адамов стана скандално известен с връзките си с плевенския лобист Красьо Черния.

Служебно назначеният шеф на академията отговори с жалба до полицията. Според нея  старият началник на свищовския ВУЗ прилага самоуправство. Днес Върбанов заяви пред камерите на Нова телевизия, че отново ще направи опит да изпълни задълженията си, които са му вменени със заповедта на министър Танев.

До разправиите в свищовската академия се стигна, след като група преподаватели заведоха дело срещу нарушаване на правилата при избора на ректор. Явно гласуване, вместо тайно и липса на нов Студентски съвет, който да участва в изборите, са сред основните им мотиви.