Допълнителното трудово възнаграждение за образователната и научна степен „доктор“ предлагат работещите в академичната сфера. Предложението се отнася за работещите по основен трудов договор на академична длъжност в държавните висши училища и организациите по чл.47  е с размер не по-малък от една минимална работна заплата.

Академиците събират и подписка за размера на възнагражденията. Тя ще бъде внесена до председателя на Народното събрание и министър-председателя.

Предложението за законодателно решение е свързано с преодоляване на сериозните проблеми, свързани с кадрите във висшето образование и науката и негативните последици, които те пораждат в обществото.

Работещите в академичните среди са убедени, че тази законодателна мярка ще гарантира, че допълнителните средства за висше образование и наука ще бъдат насочени към тези, които наистина преподават и работят наука, а не за административен персонал или за  други странични разходи.

Щяла да се преодолее липсата на интерес от страна на качествени кандидати за обучение в степента „доктор”.

Чрез допълнителното трудово възнаграждение щяла да се повиши мотивацията на младите хора за академична кариера. Освен това щяла да се повиши и привлекателността на работата на академични длъжности във висшите училища, БАН, Селскостопанската академия (ССА) и други. По този начин щели да се стимулират докторантите да защитят докторска дисертация и да постъпят на работа във ВУ, БАН, ССА и др.

Организаторите на подписката смятат, че чрез допълнителното възнаграждение ще се повиши успеваемостта при кандидатстване за европейски научни проекти по програмата „Хоризонт 2020“. Те са убедени, че ще се формират кадри с висок професионален капацитет, способни да подпомагат вземането на полезни и правилни управленски решения за България. 

Законодателната мярка щяла да гарантира и връщане на авторитета на учените и преподавателите във висшите училища, от страна на обществото и на обучаемите, което ще повлияе и за повдигане на духа на българското общество и за позитивен мироглед на децата и младежите.

Петицията може да бъде подписана тук