студенти Народното събрание единодушно прие на първо четене промените в закона за висшето образование, внесени от Министерски съвет. С тях се въвежда кредитна система за оценка на придобитите по време на обучението във висшето учебно заведение знания и европейско приложение към дипломата за завършена степен за висше образование.

Частните университети ще осъществяват дейността си на базата на предоставена собственост на недвижими имоти или движими вещи и на базата на проект за финансово обезпечаване на дейността си.

Висшите учебни заведения ще са длъжни да разполагат с академичен състав на основен трудов договор, а хабилитираните лица ще четат за всяка специалност не по-малко от 70 на сто от лекционните курсове.

Между 2 вида финансиране ще могат да избират висшите училища – на пазарен принцип, според броя на обучаваните студенти, и целево – за отразяване на държавните приоритети.

Законът предвижда да се създаде стопански съвет като нов орган за управлението на финансовата и стопанската дейност на автономните университети.

С приетите промени в закона за висшето образование се очаква да се попречи на разкриването на нелегитимни университети и специалности.

Депутатите разглеждат закона за филмовата индустрия.

В рамките на парламентарния контрол на депутатски въпроси ще отговарят министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министрите Георги Петканов, Славчо Богоев, Христина Христова, Николай Василев, Милен Велчев, Валентин Церовски.