Кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски" се явяват на писмен изпит по журналистика.

Той започва в 14.00 часа и ще продължи четири астрономически часа.

Изпитът е под формата на есе, като темата за него се тегли минути преди началото му.

Чрез изпита се кандидатства за трите специалности на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) - Журналистика, Връзки с обществеността и Книгоиздаване.

Писменият изпит по журналистика има за цел да провери способността на кандидат-студентите да извеждат и интерпретират проблеми, да представят познанията си по разглежданата тема и ясно и оригинално да се изразяват в писмени форми, усвоявани в средното училище.

Оценяват се още езиковата и общата култура на кандидатите.

Темите за писмения изпит обхващат съвременни проблеми на обществения, политическия, икономическия и културния живот на страната.

От СУ препоръчаха на кандидат-студентите да следят внимателно какво излиза в българския периодичен печат, радиото, телевизията и интернет.

Те трябва да могат да формулират собствена, оригинално изразена и базирана на общата им култура позиция, придържайки се към фактите. Развиване на езиковата и стиловата грамотност при писането на текстове, беше друга препоръка към бъдещите журналисти.

Подаването на документи за участие в класирането започва на 28 юни и ще продължи до 9 юли. Заявления няма да се приемат единствено в неделните дни.