Държавата поема командироването на преподавателите по български език в българските неделни училища. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

От Министерството на образованието и науката са публикували проект на постановление за назначаване на преподаватели по български език и литература в чуждестранните висши училища и вторият акт за българските неделни училища. В него се създава възможност да се командироват учители.

Такива учители се командироват в момента само в двете държавни български училища - Прага и Братислава. Това е допълнителна възможност да бъдат задържани определен брой неделни училища, тъй като често всяко неделно училище се крепи на един или двама преподаватели. При напускането им от съответния град, училището е принудено да затвори, стана ясно от думите на Вълчев.

Ще бъде уреден трудово-правният статут на учителите. Командироването ще става по два начина - при осигурено финансиране от страна на приемащата страна, другата възможност е преподавателите по български език да бъдат командировани като извънщатни служители на министерството. Към момента имаме 34 преподаватели в така наречените ректорати по български език в 16 държави в Европа и Азия. Целта на този акт е за разширяването на тази политика по българистика.

През тази година се навършват 10 години от началото на програмата, свързана с обучението по български език за българските неделни училища. Националната програма "Роден език и култура зад граница", започнала преди десет години с 800 хиляди лева бюджет са финансирани 54 училища.

"Това са училища, създадени от самоорганизиралите се български общности в чужбина", коментира просветният министър. По думите му през последните две години имаме 22% увеличение на училищата, 25% увеличение на средствата - 32% - увеличение на учениците, които са включени.

МОН въвежда дистанционно обучение по български език в чужбина

МОН въвежда дистанционно обучение по български език в чужбина

Вълчев изрази подкрепа за усилията за признаване на българския език като матуритетен

В момента държавата подкрепя 333 училища по реда на националната програма, 208 са неделните училища.

Програмата "Роден език и култура зад граница" се реализира на 6 континента, в 42 държави, включените деца са 28 хиляди. За целия период с обучение по български език са обхванати над 50 хиляди деца.

Нов нормативен акт, подготвян в съответствие със Закона за училищното и предучилищното образование се предвижда разработването на дистанционно електронно обучение. Регламентира се и нейното финансиране. Регламентира се и допълнителен финансов пакет за дейности, свързани със съхраняването на националната култура.

Много от тези неделни училища се крепят на един или двама учители. Затова се предвижда командироване на преподаватели в българските неделни училища.

В Софийския университет е сертифициран Департамента за езиково обучение. Неговите сертифакати са междунородно признати. Споразумение със Софийския университет гарантира езиковите компетентности на учениците в българските неделни училища да се сертифицират от Департамента към Софийския университет.

С над 20 млн. лв. стимулират научния потенциал

С над 20 млн. лв. стимулират научния потенциал

МОН подпомага развитието на научните програми

Днес този сертификат е признат в шест американски щата. Министър Вълчев коментира, че едно такова сертифициране осигурява обратен интегритет в системата на българското образование, издига статута на българския език. Предложени са и промени за прием на студентите в държавните висши училища, така че изпитът за този сертификат да може да участва като балообразуваща оценка за учениците, които са се обучавали в българските училища зад граница.

Липсват помагала за обучение на български език на децата на мигрантите

Липсват помагала за обучение на български език на децата на мигрантите

СБУ издава наръчникът за българските мигранти

Министър Вълчев коментира още, че цялата тази политика за българските училища зад граница понякога е невидима. Утре тази невидима България ще стане видима, когато ученици от 120 български неделни училища от 25 държави ще се включат в инициативата: "Розите на България", допълни той.

Над 1200 училища в България ще се включат в инициативата.

Министър Вълчев уточни, че от МОН подкрепят петицията за признаване на българския език като матуритетен, която бе внесена в ЕП на Асоциацията на българските училища в чужбина.