Проф. Денков да си подаде оставката като служебен министър на образованието и науката. За това призова в предаването "Още от деня" по БНТ Антони Тренчев от "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок. Това съобщиха от пресцентъра на Движението.

Тренчев го обвини, че или е некомпетентен и не може да прочете едно писмо, или е маша за политически поръчки. И двете са достатъчна причина, за да си подаде оставката, заяви Реформаторът.

Припомняме, че МОН извади доказателства за проблемите по оперативната програма за наука и интелигентен растеж. Денков обясни на специална пресконференция, че плащания ще има, ако в най-кратки срокове отстраним пропуските.

Програмирането на дейности, финансирането на тези дейности и контролът върху изразходваните средства са притесненията на Европейската комисия по програмата.

Европейската комисия не е спирала фондовете за наука и образование за България. От комисията потвърдиха, че са извършили проверка по фондовете по тази програма, но докладът от нея все още не е готов.

Отговорност винаги носи съответният министър, който по това време е Меглена Кунева, настоя Денков.

В момента тече атака срещу РБ, заяви още Тренчев. Веднъж от ляво БСП посредством хората, които са посочили на президента да назначи. Другата страна е доскорошният ни партньор ГЕРБ, който никога не се е славел с богата коалиционна култура и винаги са искали да мачкат всички наред, но електоралните нагласи са други.

Опитват се да изградят тяхна паралелна реалност, в която в секторите, управлявани от РБ, има проблеми, което не е истина. Може би по този начин подготвят всички български граждани за една голяма коалиция на ГЕРБ и БСП в следващия парламент, коментира Тренчев.

Задачата на служебното правителство е да запази спокойствието във всички сектори и да проведе честни избори. Но вместо да се занимават с това, те участват в атаки срещу РБ, каза той и посочи, че освен в образованието, подобни опити има и в здравеопазването. С действията си служебният здравен министър казва, че спира всичките реформи в сектора, връща източването на здравната каса и може би някой ден ще се направи електронна здравна карта. Това не е добро, каза той.

Той няма легитимност да променя работещата система, когато искаш да правиш реформи, се явяваш на избори, за да получиш доверието на избирателите, но за 2 месеца никой не може да направи сериозни промени, категоричен бе той.

Попитан за решението на лидера на ДБГ Меглена Кунева да не бъде кандидат за народен представител Тренчев беше категоричен, че по този начин тя дава път на младите хора в политиката да се докажат, какъвто шанс е получил и самият той. ДБГ не е лидерска партия, нито РБ е проект на едно поколение и с отстъпването назад г-жа Кунева го доказа, допълни Тренчев.