Парламентарните групи на ГЕРБ, ИТН, ДПС и ДБ се обявиха против "репутационна и противоконституционна" поправка, внесена от партия "Продължаваме промяната" и Министерския съвет в Закона за висшето образование. Окончателните поправки на второ четене в закона депутатите разглеждаха днес в парламентарната Комисия по образование.

Предложението е внесено в параграф 20, чрез създаване на нов член и гласи: "създаване на национални програми за придобиване на степен в чужбина с цел реализация на пазара на труда в Република България". "Против" се изказа Красимир Вълчев от ГЕРБ. По думите му достъп до висше образование се осигурява чрез държавните ВУЗ и в закона не фигурират дори частните университети, а "сега се предлага да се вкарат висши учебни заведения в други страни".

Увеличават таксите в 16 държавни ВУЗ-а

Увеличават таксите в 16 държавни ВУЗ-а

Повишението е с от 5% до 15%

"Управляващото мнозинство не уважава Конституцията, ако трябва да се финансира международно изменение, трябва да е по линия на международни европейски мрежи", каза той.

Вълчев смята, че с тази програма се нанасят репутационни проблеми на системата и нарече поправката "лична инициатива на премиера Кирил Петков, в нарушение на закона и Конституцията, която казва на българските висши училища "Вие не струвате".

Проф. Тодор Чорбанов от ИТН също смята текста за противоречие на Конституцията и предложи за целта да се използват програми на МОН и на ЕС за обмен на студенти. 

Джамбазки иска проверка за отказ за класация на наши сънародници от чужбина във ВУЗ

Джамбазки иска проверка за отказ за класация на наши сънародници от чужбина във ВУЗ

За семействата от Западните покрайнини е геройство да пратят децата си да учат тук

Депутатът Петър Чобанов от ДПС също обяви, че ПГ няма да приеме "подобен тип обучение и финансиране на външни университети по елитарен начин" и той смята, че много малко студенти ще се възползват. Елисавета Белобрадова от "Демократична България" поиска да се провери дали не противоречи предложението на Конституцията. Антон Тонев от "Продължаваме промяната" призна: "Има доза истина в упреците, но фокусът трябва да е върху професионалната реализация върху пазара на труда в РБ, както е записано в члена".

Той бе категоричен, че промяната не е към "кръг от хора". Тонев отрече да се обижда и българското висше образование и каза, че по времето на ГЕРБ висшето образование е затънало най-много.

Мукаддес Налбант от ДПС поиска да е ясно, че "не трябва да става дума за финансиране на Харвард" и отговор "как ще ги накараме да се върнат в България". Тя подчерта и вкарването на поправката в последния момент на второ четене на закона. 

Увеличават приема на студенти в 23 направления и субсидират 41 223 от тях
Обновена

Увеличават приема на студенти в 23 направления и субсидират 41 223 от тях

Държавата отпуска 3 млн. лв. за увеличаване научните публикации в международни издания

Ирена Анастасова от БСП, която е сред вносителите на промените в закона, каза, че "не иска да се окачествява като обида към ВУЗ, а обида било, че децата отиват в чужбина".

Костадин Костадинов от "Възраждане" коментира, че предложението може да е с добри мотиви, но като основа се съгласява с констатацията "обида". Той не подкрепя предложението и поиска да не се създава система, с която да се официализира този проблем и да се пълнят дупките.

Министърът на образованието Николай Денков защити поправката с тезата, че познава системата на висшето образование и в България, и в други страни и посочи, че се използва като международна практика да се развие висшето образование.

Друг негов мотив - и в Белгия, и Франция вкарали промяната управляващи, без консенсус, с цел вдигане на качеството, когато се говори за атестиране. Той е категорично против, че промяната е противоконституционна и добави, че е показал, че не се поддава на натиск, включително и "на ректорите на Медицинските университети".

Негов пример бе, че България се оценява с ниска грижа за ученици и студенти, като мексикански държави. За качеството на висшето образование той смята, че "системата ни е затворена и не каним чужди специалисти, а трябва да подготвим кадри да се върнат след това в България, а поправката е крачка в тази посока".