Приемът в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново тази година е увеличен двойно. Това заяви пред журналисти в Шумен военният министър Николай Ненчев. Той обясни, че решението е взето предвид увеличената необходимост от офицери в Българската армия.

Обмисляли се и програми за привличане на млади хора, които желаят след завършването на висшето си образование, да влязат в редиците на Българската армия.

Министър Николай Ненчев и новият началник на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов посетиха гарнизон Шумен, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Попов коментира, че задачите към Българската армия стават все повече и тя ще бъде все по-необходима. Той увери, че са готови да дадат най-доброто от себе си, за да са полезни на обществото.

Военният министър коментира още, че предстои да бъдат приети поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили, свързани с участието на военнослужещи в охраната на държавната граница. Приемането на законодателните промени щели дадат възможност армията да оказва допълнително помощ на граничните полицаи в охраната на границата от преминаване на нелегални имигранти.

Николай Ненчев обясни, че военнослужещите ще участват в охраната на границата на ротационен принцип. Те щели да преминат специално обучение и да се получат точни указания какви са правомощията им.