Десетина души се събраха на протест пред Столична община с искане за въвеждане на видеонаблюдение в яслите, детските градини и училищата.

Според инициативата за качествено и иновативно образование това е една от мерките, които трябва де се предприемат, за да може да се пресече насилието върху децата.

С бели и зелени балони и детски играчки в ръка десетина граждани на София поискаха от Общината спешни и адекватни мерки за подобряване на качеството на образователната услуга.

Камерите няма да решат проблемите в детските заведения, убедена Зорница Русинова

Камерите няма да решат проблемите в детските заведения, убедена Зорница Русинова

Социалният зам.-министър иска хората да подават сигнали за нередности

Пред News.bg една от протестиращите обясни наличието на детски играчки като знак за това, че местните власти се опитват да ги залъгват с частични мерки, които обаче не водят до траен резултат.

Протестиращите носеха в ръце зелени и жълти балони.

Родители протестираха срещу насилието в детските градини

Родители протестираха срещу насилието в детските градини

Според протестиращите поставянето на камери е част от решението

Те издигнаха и лозунги "Не на насилието! Искаме методи и мерки за подобряване на средата и методите на обучение", "Включете гражданите като независим орган в проверките", "Агресията ражда агресия. Ние казваме НЕ на насилието", "нашата отговорност на възрастни е да създадем среда, което не е базирана на насилието" и "Учители! Ние сме с вас".

От инициативата призовават заедно с учителите да дадат нов живот на образователната система.

Искаме от Столична община (СО) да бъде включен наш представител при правенето на проверките, когато подадем сигнал , защото се съмняваме, че проверките биват извършвани коректно, адекватно и целесъобразно". Това зави за News.bg председателят на Националния и инициативен комитет за качествена и иновативна система Васил Николов.

Той обясни, че протестите са в подкрепа в националната гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Те са насочени в подкрепа на тези четиринадесет допълнения, от които се отличават мандатност на директорите.

"Освен това ние настояваме за видео заснемане във всичките помещения на ясли, детски градини и училища, като държим да подчертаем, че записите трябва да се съхраняват при директорите. Другите наши предложения са свързани с това да се въведе иновативен и работещ адапционен модел при постъпване за първи път на децата в детски градини, училища и ясли", обясни още Николов

Той посочи, че инициативата цели да създаде един плаващ преход към институциите, защото все пак трябва да се щади детската психика и тази на родителите.

По повод появилите се коментари в медийното пространство, че допълнително ще се налее напрежение между родителите и учителите относно поставянето на видео камерите в детските градини, училища и ясли Васил Николов зави: "Това изобщо не е приложимо и сравнимо с "Биг Брадър", а дори напротив - те няма да се излъчват онлайн, а това вече го има като нововъведение на много други места".

Мария Маринова , участник в протеста на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна система, посочи, че преди време техният глас не е бил чут и институциите са им обяснили, че проблем няма и инцидентите са частни случаи.

"Събираме се тук по-малко от година от последния протест в София, на който настояваме да се приемат редица мерки за подобряване на условията в детските градини, яслите и училищата", заяви Маринова и допълни, че исканията им са да има плавна адаптация за най-малките деца, с участието на родител. "Ние искаме най-вече това да бъдем допуснати вътре в детските градини. Друго, което искаме е да бъде пресят по някакъв начин този персонал, който се назначава вътре в детските градини.

Ние настояваме освен да се прокарат камери и видео наблюдение в детските градини, ясли и училищата, но да се сложат такива и в домовете за деца с увреждания, които са лишени от родителски грижи", добави Мария Маринова, която е член на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна система.