Жителите на костинбродското село Петърч обявяват гражданско неподчинение заради връщането на стария директор на местното училище, съобщава БиТиВи. Иво Георгиев е уволнен през 2012 г. след проверка на Образователното министерство.

По-късно обаче съдът окончателно го възстановява на работа.

Според родителите в Петърч директорът продава и унищожава училището. Те твърдят, че след неговото управление в сградата не е останал дори паркетът. Родителите смятат, че срещу Георгиев тече и прокурорска проверка за неправилно използване на целеви средства.

В първия работен ден на възстановения директор в двора на основното училище се събраха десетки родители. Те се заканиха, че няма да го допуснат до училището, ще изведат децата си от клас и ще ги пуснат обратно едва, когато той подаде оставка.
Децата бяха пуснати в сградата, но около 8:00 часа излязоха в двора на училището и учебният процес беше преустановен.

По думите на един баща, директорът е възстановен заради нарушена процедура по уволнението и не е взета предвид синдикалната му защита.

Възстановеният на работа директор обаче настоява, че уволнението му през 2012 г. е политическо. Той казва, че е бил освободен от длъжност неправомерно и сега Върховен касационен съд възстановява правата му.
Иво Георгиев твърди, че снимките на разрухата в сградата на училището, които родителите показват, са манипулирани. Той дори изтъкна, че след уволнението си е бил защитен от учителите с писмо.

В 10:00 часа представители на Регионалния инспекторат и с полиция трябва да окажат съдействие на Иво Георгиев да влезе в училището. Той беше категоричен, че ще направи опит да влезе в сградата, но родителите заявяват твърдо, че няма да му направят път, дори и в присъствието на органите на реда, и ще си тръгнат чак когато той подаде оставка.