От днес в столичния хотел "Шератон" стартира двудневна лансираща конференция за програмата на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

Инициативата, организирана от МОН и ЕК, бе открита от образователния министър Анелия Клисарова, която обяви, че след 15 април тази година ще бъдат открити възможностите за обновяване на новите научни конкурси и сесията към Фонд "Научни изследвания".

Стана ясно още, че в оценяването на проектите ще бъдат включени и международни рецензенти. До първи септември пък ще бъде изграден регистър на Фонда, в който ще се отразяват данните за одобрените за финансиране проекти. Клисарова увери, че парите за наука ще бъдат изразходвани само и единствено точно за тази цел.

Противно на предварително обявената информация, на събитието няма да присъства заместник-генералният директор на Дирекция "Научни изследвания и иновации" на ЕК.

Форумът ще запознае обществеността с новите схеми и единни правила на Рамковата програма за научни изследвания и иновации, насърчавайки участието на български учени и колективи в конкурси за "Хоризонт 2020".

Рамковата програма за периода 2014-2020 г. е с общ бюджет 78,6 милиарда евро, като адресирани с тези финанси ще бъдат проблеми и предизвикателства за икономиката, индустрията и обществото.
Структурата и финансирането на програмата са опростени, намалено е и бремето на финансовите проверки и одити.
Обществените предизвикателства пред "Хоризонт 2020" са здравеопазване, селско стопанство, морско дело, биоикономика, енергетика, транспорт, околна среда, сигурност и т.н.