"Аз няма да допусна хаос", обяви образователният министър Меглена Кунева по повод скандалите около Медицинския университет в София и провелото се Общо събрание, на което бе сменен ректора.

Превратът в Медицинския университет

Превратът в Медицинския университет

Кунева изтъкна пред журналисти, че изрича това за втори път и припомни, че се е зарекла да не допуска хаос и по повод учебниците. По думите й, учебната година е започнала спокойно.

Просветният министър подчерта, че университетът е в ситуация на академична автономия. Министерството на образованието и науката иска да направи административна проверка. Дали провелото се общо събрание е легитимно, може да каже съдът.

Кунева с критики към Медицинския университет, започва проверка

Кунева с критики към Медицинския университет, започва проверка

Университетът вече има нов ректор - проф. Виктор Златков

(Припомняме, някои от участниците в Общото събрание не са били призовани, но е присъствал временно пребиваващия в България  Мехмед Мете, за когото одитният доклад показа, че е сред лицата, вземали големи сума за рекламна дейност на университета - б.р.).

 

Кунева подчерта, че вчера до вечерта са чакали документите, които искат да проверят относно протичането на събранието. "Не ни ги дават, има съпротива", посочи тя и поясни, че съпротивата идва от организаторите на Общото събрание.

Медицинският университет в София си смени ректора

Медицинският университет в София си смени ректора

Общото събрание на МУ отзовава досегашния ректор

Меглена Кунева призова всички да се въздържат от грозни думи и действия. Министърът на образованието присъства в столичното 105-то училище "Атанас Далчев", където отбеляза националната седмица на четенето. Тя бе подбрала произведения на Леда Милева предвид възрастта на учениците.

Министърът бе гост в трети клас, където бе посрещната топло от децата с букет цветя.

Кунева се запозна с учениците от целия клас, разпита ги какво обичат да четат и ги призова да съветват всички около себе си да четат.