Въпреки високото образование на жените в Европа, и в частност, в България, съществува „пропаст" между тяхното ниво на образование и кариерното им развитие. До този извод стигнаха участниците в дискусия "Има ли мъжки професии", проведена на 6 март в сградата на представителството на Европарламента в София.

Съществуват стереотипи за това какъв тип образование да получават жените и какъв тип професии са подходящи за тях впоследствие. Жените избират по-рядко от мъжете технически и научни специалности и по този начин се създава разделение на пазара на труда между „мъжки" и „женски" професии.

На събитието бяха поканени и други представители на нетипични за техния пол професии като жена военен лекар, жена диригент, мъж учител и мъж медицинска сестра.

В своето представяне пред участниците и гостите на събитието Даниела Костадинова, която от близо месец работи като помощник-машинист в „БДЖ - Товарни превози" ЕООД, заяви, че още от ранна детска възраст е впечатлена от влаковете. Тя оттогава знае, че това е нейното призвание. Младата помощник-машинистка разказа още, че едва когато е започнала своето обучение във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" е разбрала колко е сериозна тази професия, което още повече я е амбицирало и е била нетърпелива да започне именно тази работа. Даниела Костадинова допълни, че постоянно среща подкрепа относно избора си на професия от своите колеги и приятели, за което им е изключително благодарна.

След представянето на поканените участници конференцията продължи с дискусия с представители на образователния сектор, граждански организации, бизнеса и държавни институции. На дискусията бяха обсъдени връзките между образованието и професионалната реализация на двата пола.