Оставката на председателя на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров ще бъде поискана на заседание на Общото събрание на БАН в понеделник, съобщава електронното издание на в. “Труд”.
Уточнява се, че вот на недоверие е поискал с мотивирано писмо проф. Бойко Георгиев в петък.

В изявлението се посочва, че приемането на поредния лош за академията бюджет е резултат и на недобре свършената работа на председателя. Също така Георгиев пише, че Воденичаров от 7 месеца не е стъпвал на заседание на Общото събрание и че намерението му да се кандидатира за президент на страната не му оставя време за пряката му работа.

Искат се и нови преговори с правителството за спиране на пожизнените пенсии на академиците и член-кореспондентите (които са в размер на една депутатска заплата), както и да се направят съкращения в институтите.

Срещу предложението на професора и колегите му, които са го подкрепили на събранието, са се обявили членовете на Събранието на академиците, които са защитили Воденичаров с декларация .

Преди няколко месеца председателят предизвика гнева на колегите си с предложение за промяна в Закона на БАН, с което искаше почти еднолично управление. Тогава всички институти застанаха срещу него и гласуваха против.

Точката за оставката не е включена в дневния ред и не е ясно дали ще бъде дискутирана.