Издателство "Просвета" отрича почетният лидер на ДПС Ахмед Доган да е представян като "учен" или "учен със съществен принос" в учебници, пише "24 часа".

Съобщението на издателството идва във връзка с изявлението на народния представител Милен Михов, че "в учебника на "Просвета" по предмета "Човек и общество" почетният председател на ДПС Ахмед Доган е определен като учен със съществен принос".

ВМРО против децата да учат, че Ахмед Доган е български учен

ВМРО против децата да учат, че Ахмед Доган е български учен

Воеводите настояват за дебат относно съдържанието на учебниците по история

Това не било вярно според издателството. В действащите досега учебници по "Човекът и обществото" за 4-и клас името на Доган отсъствало. Името му не било споменавано и в новия учебник по предмета за 4-и клас, който ще влезе в класните стаи от 15 септември тази година.

В учебник, разпространяван до 2014 година обаче, Доган е споменат. Той е представен като политик, какъвто наистина бил.

В нито един вариант, а още по-малко в действащите варианти на учебник по "Човекът и обществото" на издателството Ахмед Доган не бил определян нито като "учен", нито като "учен със съществен принос".

Не отговаряло на истината и твърдението, че "името на г-н Доган стои редом с имената на Радой Ралин, Георги Марков и Валери Петров".

"Така както ние в "Просвета" се отнасяме сериозно, отговорно и професионално към нашата работа да създаваме учебници и учебни помагала с най-високо качество, така очакваме и българските народни представители да бъдат компетентни, да проверяват фактите и да не разпространяват неистини и манипулации", категорични са от "Просвета".

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

По думите на министър Вълчев има провокативни елементи в учебниците

Припомняме, че на 21 юни стана ясно, че е започнала петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците . Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от СДС изразиха възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също се възмути от "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим" в новите учебници.

От "Демократична България" също бяха възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците.

Преди дни пък стана ясно, че от МОН са реагирали изпратили препоръки на издателствата за учебниците по история.

"Демократична България" възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците за 10-ти клас

"Демократична България" възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците за 10-ти клас

Настояват младото поколение да не бъде оставено да черпи информация само от тесни семейни и родови кръгове