"Час по толерантност" в Часа на класа или Ден на розовата фланелка.

От няколко години училищата в страната отбелязват този ден, като от учениците се изисква да носят розова фланелка. Денят се отбелязва в последната сряда на февруари и тази година се пада - утре, 23-ти. Розовата фланелка на този ден символизира протеста срещу насилниците в училищата. Денят на розовата фланелка възниква в Канада преди 10 години, след като ученици стават свидетели на тормоз на техен съученик, който носил розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз. Розовата фланелка е израз на позицията "НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват". Освен че се облича розова тениска в Час на класа учениците трябва да говорят и за толерантността като понятие.

Темата, часът и розовата фланелка обаче тази година предизвикват бурно недоволство сред родителите. В училищните вайбър-групи родители призовават денят да бъде бойкотиран, децата да не обличат розови фланелки и дори да не се посещава училище. Съмненията са, че "ще се говори не за насилие и толерантност, а за въвеждане на трети пол и толерантност към гей групите". Въпросите на родителите са насочени към Министерство на образованието и кой е организатор на такъв ден.

От МОН отговориха за news.bg, че са подкрепили инициативата за първи път през 2017 г. по искане на неправителствена организация "Анимус". Оттогава провеждане на деня става по решение на ръководството, директора и педагогическия съвет.

Тази година инициативата се организира от Младежки клуб "Пулс".

Припомняме, че темата може да се използва и политически, на фона на предизборна кампания и предстоящи избори на 2 април.

Днес казваме "Не" на училищния тормоз

Днес казваме "Не" на училищния тормоз

Отбелязваме деня на розовата фланелка