"Не е важно само да наградим първите, важно е всяко едно висше училище да подобрява резултата. По повече на брой професионални направления се наблюдава борба за първото място". Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на връчването на наградите на висшите учебни заведения у нас, класирани с добри резултати в Рейтинговата система.
Традиционно СУ "Св. Климент Охридски" заема челно място в Рейтинговата система с награди в най-голям брой професионални направления.

Последните години има проблеми с репутацията, която се дължи на профилното разрастване и масовизацията на приема, призна обаче Вълчев.

В последно време това рефлектира върху намаление на броя на студентите и стремеж към подобряване на резултатите. По редица професионални направления има и конкурентно висше образование.

Вузовете искат от министерството поръчка за кадрите

Вузовете искат от министерството поръчка за кадрите

Стати Статев: Седите и чакате специалисти, но чакате ние да ги направим и да кажете, че не стават за нищо

По думите на Вълчев през следващите години ще се говори повече за недостиг в определени специалности, като инженерно-технически, аграрни, хуманитарни, природо-математически.

Рейтинговата система дава на университетите репутация, а на просветното министерство служи като инструмент за правене на политики, допълни Красимир Вълчев.

За специалностите, при които се очаква недостиг на пазара на труда, ще има възможност за безплатно обучение, като МОН ще финансира таксите.

Има недостиг при медицинските професионални направления, но приемът няма да бъде стимулиран от държавата.

При специалностите икономика, администрация и управление, право, политология и обществени комуникации просветното министерство продължава политиката за намаляване на приема на студенти.

Промените в Закона за висшето образование са почти готови, обясни пред журналисти министърът Вълчев и допълни, че те ще засегнат най-вече акредитацията и системата на управление.

Договорите за управление целят да направят ректорите по-отговорни към изпълнението на определен кръг стратегически задачи, важни за развитието на университетите. Целите ще насърчават висшето училище към профилна специализация, развитие на млади преподаватели, свързаност в университетски мрежи, както и насърчаване на научната дейност в държавните университети.

Специалност във ВУЗ искат от Антикорупционната комисия

Специалност във ВУЗ искат от Антикорупционната комисия

Проблемът корупция се корени в ценностната ни система, според Трифон Трифонов

Липсва дългосрочна отговорност за развитието на добро стратегическо управление, каза още Вълчев. "Ние се опитваме да направим така, че държавата и висшите училища да бъдем партньори в развитието", увери ресорният министър.

До края на февруари или началото на месец март промените ще бъдат предложени за обществено обсъждане.

Пътят към благосъстояние е образованието, убеден Дончев

Пътят към благосъстояние е образованието, убеден Дончев

Това трябва да е нашата цел, подчерта вицепремиерът