В СУ "Св. Климент Охридски" бяха изтеглени темите за кандидатстудентския изпит по История на България, информира БНР.

Двете теми, които бяха съобщени от председателя на изпитната комисия Пламен Митев, са „Възход на българското царство в европейския Югоизток при цар Иван Асен II" и „България при управлението на Стефан Стамболов 1887 - 1894 г.".

Кандидат-студентите имат право сами да изберат по коя от двете теми да пишат. Изпитът ще продължи четири астрономически часа.
         
Предложената изпитна програма е съставена от задължителното учебно съдържание по История на България за 11 клас на средните общообразователни училища.

В програмата са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и българското общество от края на 7 до средата на 20 век.

Изпитната комисия формулира темите тази сутрин, така че да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България.

Препитването цели да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания, уменията им за създаване на аргументиран текст по определен проблем, както и нивото на владеене на книжовния български език, посочват от СУ.

С История на България се кандидатства за 20 специалности в Софийския университет -Философия, Социология, Политология, Публична администрация, Културология, Библиотечно-информационни науки, История, Археология, Етнология, История и география, Архивистика и документалистика, Минало и съвремие на Югоизточна Европа, Педагогика, Социални дейности, Неформално образование, Предучилищна и начална училищна педагогика, Социална педагогика, Логопедия, Физическо възпитание и спорт.