Министерство на образованието изпрати днес 3 ТИР-а със 100 палета за българчетата, които учат в неделните училища в Украйна. Те бяха натоварени от склада на БЧК в с. Лозен рано тази сутрин, а са събрани от 766 училища в страната и детски градини. На място присъства министърът на образованието Николай Денков.

В кутиите са събрани учебни материали, помагала, ученически пособия, хигиенни материали, одеяла, възглавници. Причината страната ни да изпраща помощта са нарушените доставки заради войната в Украйна.

Камионите ще спрат в Русе, за да вземат още помощи, събрани от РУО в областта. Първата точка е гр. Измаил, откъдето ще се разпределят към Одеска област, Запорожието, към Киев и ще стигнат до 10 000 деца в 67 неделни български училища в Украйна.

Олга Полот, директор на неделно училище в Николаев благодари от името на всички директори на неделни училища на МОН, правителството и всички дарители. Тя обясни, че децата в Украйна се намират в тежки условия и имат нужда от подкрепа. "Повечето деца в Украйна учат онлайн в момента, в Запорожка област учат от мазетата, тъй като там има експлозии на всеки час. В Одеска област могат да учат в различна форма, тъй като положението е по-леко", поясни тя.

Снимка 576739

Източник: БГНЕС

Българската общност чувства подкрепа от "рамото на България", каза Колот.

Министърът на образованието Николай Денков добави, че България отваря 1000 места за кандидат-студенти от Украйна. За включилите се в българската образователна система украинчета той изрази надежда да продължат или у нас, или в страната си.

Кампанията "Деца помагат на деца" на МОН започна март съвместно с 12 организации.