Близо 1 милион лева ще бъдат разходвани за 20 % увеличение на студентските стипендии още от тази учебна година. Това стана ясно по време на пресконференция на министъра на образованието Меглена Кунева след среща с представители на студентските съвети.

Кунева уточни, че средствата ще бъдат получени в университетите от вътрешни резерви на системата. За да намерят парите за оставащите три месеца от тази учебна година, от финансовия отдел на просветното министерство са направили много сериозен преглед и са успели да посрещнат исканията на студентите.

Очаква се от следващата учебна година да бъдат увеличени праговете на стипендиите, които сега възлизат на сумите от 50 до 120 лв. на 70 до 150 лева. „Това е свързано и с увеличаване на средствата в Бюджет 2017 г.”, подчерта Меглена Кунева.

Тя обеща да защитава това общо мнение със студентите при разглеждането на държавния бюджет. За увеличението от 20 % през следващата учебна година ще са необходими още 3 млн. лева.

Ще търсим възможности и за допълнително увеличение на стипендиите през следващите години. Ние ще направим това през ангажимента ни в тригодишната финансова рамка в следващите бюджети”, коментира още просветният министър.

Не искам да гасим пожари”, каза още тя и се ангажира с устойчива политика по отношение на политиката, свързана със стипендиите.

Предоставянето на стипендията на база успех според студентите ще гарантира инвестиция на държавата към кадрите с най-добри резултати.

Припомняме, студентите скочиха на протест, след като стана ясно, че за редица специалности, обявени за приоритетни, ще има специални евростипендии.