Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи предложението на омбудсмана Диана Ковачева за въвеждане на възможност за повторно явяване на държавен зрелостен изпит (ДЗИ) след 12. клас. Това стана ясно по време на среща на образователния министър Галин Цоков и обществения защидник. Предстои да бъдат уточнени детайлите и да се проучат възможностите кога най-рано може да се въведе промяната, съобщиха от МОН.

"Целта ни е да дадем възможност на зрелостниците да повишат своите резултати, защото в момента оценките от матурите остават за цял живот, което е несправедливо", отбеляза Ковачева.

От своя страна Цоков заяви, че и неговият екип работи в тази посока и търси най-доброто решение, за да се даде възможно най-скоро възможност за повторно явяване на матура. "Важно е да дадем възможност за повторно явяване и на учениците, които вече са положили своите матури и да обсъдим с висшите училища механизма за признаване на тази оценка при кандидатстване, без да се наложи повторно издаване на диплома за завършен 12 клас", обясни той.

Според омбудсмана и министъра на образованието ще е работещ вариант желаещите да се явят повторно на матура да бъдат включени в списъка за изпита за следващата година.

Омбудсманът отново предложи повишителен изпит за матурите

Омбудсманът отново предложи повишителен изпит за матурите

Настоява за предоставяне на втори шанс на зрелостниците

Двете институции ще организират и дискусия с родители на деца със специални образователни потребности. Галин Цоков съобщи, че се подготвя промяна в нормативната уредба за приобщаващото образование. "За нас е много ценно да чуем проблемите от практиката и опитът на родителите, за да намерим най-верните решения", увери той. По думите му институцията на омбудсмана от години работи в тази насока и този опит ще бъде много ценен в процеса.

Диана Ковачева пък постави и проблем с множество жалби и сигнали по отношение изпита след 7 клас. Според нея трябва да се обмислят всички възможности за създаване на възможност за втора дата за този изпит. Цоков представи предприетите действия от страна на МОН в тази връзка, както и идеите за организационни промени, свързани с националното външно оценяване.

МОН предвижда промени в наредбата за оценяване

МОН предвижда промени в наредбата за оценяване

Планира се промяна на минималният брой изпитвания за оформяне на срочна оценка