Омбудсманът Диана Ковачева предложи на председателя на Народното събрание Росен Желязков и членовете на Комисията по образованието и науката изменение в законодателството, с което се настоява за предоставяне на втори шанс на зрелостниците при недоволство от резултата на матурата.

Омбудсманът внесе подобно предложение в края на миналата година в 48-ото Народно събрание, което беше одобрено от ресорната комисия на първо четене, но не успя да бъде окончателно прието поради липса на време.

Родители и зрелостници се жалват на обществения защитник за липсата на втори шанс за повишаване на оценката от матурата. В момента, след полагането на ДЗИ, учениците не могат да коригират своите резултати, които имат голямо значение при кандидатстването за висше образование.

Ковачева предлага промени в ЗПУО, съгласно които зрелостниците, чиито оценки не са задоволителни, да имат възможност да се явят на втори държавен зрелостен изпит в рамките на една година след първото полагане. В случай на по-добър резултат, ще им се издава удостоверение.

Предложено е и допълнение към Закона за висшето образование, с което да се признават тези удостоверения при кандидатстване във висши училища.

В момента, ако зрелостникът счита, че не е достатъчно подготвен по време на матурата, той може да се откаже от изпита и да получи оценка "Слаб". По този начин той може да се яви повторно на ДЗИ по време на поправителната сесия.

Предложението на омбудсмана има за цел да подобри резултатите на зрелостниците и да разшири възможностите им за достъп до висшето образование. Очаква се народните представители да разгледат предложението и да вземат решение относно него.

Публикуваха отговорите от изпитите за 7-ми и 10-ти клас

Публикуваха отговорите от изпитите за 7-ми и 10-ти клас

Засега няма информация за анулирани работи