МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.

Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат учебните заведения след предприетите строги мерки от страна на властта спрямо разпространението на коронавируса.

"Голяма част от училищата имат средствата. Още в понеделник започва с над 90% от учениците, в сряда с над 95% от учениците", каза министър Красимир Вълчев.

Той обясни, че обучението ще съдържа материал, упражнение и т.н., за да няма загуба на материала през карантинния период.

МОН е създало 800 000 профила на всички родители и учители в страната- в платформа Microsoft teens, които трябва да се доставят на родителите и на учителите през следващите няколко дни.

Издателствата са проявили социална отговорност и предоставят електронни учебници от 1 до 10 клас за безплатно ползване.

В по-трудните места, където се обучават роми, ще се включат медиаторите.

Времето на карантина ще се използва за преговаряне, както и за нови знания - във вид на виртуална класна стая.

Подготвя се и механизъм за взаимопомощ, системата има 65 000 учители, над 700 000 ученици - училищата ще си помагат взаимно чрез видеа и уебинари. То ще бъде организирано от Регионалните образователни институции.

За по-малките ученици се предвижда да се създадат групи за комуникация чрез социална мрежа между родители и учители.

В излъчването на училищното обучение се включва и БНТ - чрез каналите БНТ 2 или БНТ 4. По тях ще се организира обучение, особено за учениците в начален етап, което започва от вторник.