протест В 14 часа пред Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” над 2000 студенти се събраха, за да протестират срещу премахването на преференциите за студентските карти за Градския транспорт и срещу намаленото работно време на автобусните линии 280 и 94 за Студентски град.

Демонстрантите бяха издигнали плакати, на които пишеше "1 билет = 1 хляб".

Младежите блокираха движението на кръстовището на Орлов мост за около 30 минути, след което протестното шествие се отправи към Столичната община. Там, след бурни освирквания и скандирания "мафиоти", представители на протестиращите връчиха на заместник-кмета Венцислав Николов "отворено обяснение в неправота", адресирано до кмета Стефан Софиянски.

На младежите бяха раздадени листовки с "10 правила за протест", като организаторите на протеста призоваваха да се оказва съпротива на контрольорите.

В протеста, поведен от членовете на Студентския съвет на "Алма Матер", се включиха студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Техническия университет, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Колежа по библиотечно дело.

Досега студентите имаха право на 2 безплатни линии – тези, с които пътуват всеки ден до университета, в който учат, а трета и четвърта линия се заплащаха допълнително.

От 1 април Столичният общински съвет реши да увеличи цените на билетите в “Градски транспорт” от 40 на 50 стотинки, да съкрати разписанието на автобусните линии и да премахне част от преференциите за учащите.

Според решението последният маршрут в градския транспорт ще се извършва в 23 часа, като доскоро автобусите за Студентски град се движеха до 1.00 часа вечерта.

Промените, които Столична община предприе, са за погасяване на дълговете на “Градски транспорт”.

Припомняме, че само до преди две години студентите пътуваха безплатно по всички линии в градската мрежа.