Високо въздействие на програма Еразъм + отчете Министерството на образованието и науката (МОН). Това е в резултат на популярността на програмата. Имало потенциал в отношение на ефикасността и ефективността на програмата.

С най-висока степен на полезност е дейността "Образователна мобилност". Дейността с най-висок потенциал за устойчива приложимост на резултатите е "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики". 95% успеваемост се отчита по мерките за училищно образование.

Едва под 22% от респондентите смятат, че резултатите биха могли да са по-добри. Над 97% от респондентите в сектор "Професионално образование" са реализирали проектите си без проблем. Малко под 95% отчитат добри резултати в сектор "Младеж". Затова и според МОН ефективността на програмата като цяло е много добра.

С най-висока степен на ефективност е сектор "Училищно образование". Стабилизиращи мерки трябва да вземат спрямо сектор "Младеж". Програмата дава възможност за мобилност в друга европейска страна с цел обучение или практика, за международно сътрудничество с цел разработване на иновации в сферата на образованието, обучението и младежта, за признаване и валидиране на компетенции, както и за постигане на общоевропейски цели на стратегия "Европа 2020".

Просветният министър Меглена Кунева подчерта, че това е от любимите й програми. Това е програма, която отива отвъд фондовете, отвъд квотите, изтъкна тя и поиска добро управление. Това е истинска инвестиция в бъдещето, смята министърът. Настоя за професионално управление. Тази програма щяла да ни научи на някои неща и ще се разпространи напред.

Само за тази година парите за страната ни са 27,4 милиона евро. 4 милиона европейци могат да се обучават в чужбина благодарение на програмата.

Кунева посочи, че МОН иска да издигне на ново ниво дуалното и професионалното образование. 92% от работодателите търсели личностните качества сред служителите си. Според нея програмата изграждала именно социални умения. Най-голям плюс на програмата били междуличностните контакти. Мога да сравня тази програма с необходимостта да четеш, изтъкна тя. С повече четене се задълбочавал живота ни. Винаги може още по-добре, заръча Кунева.

Напред, нагоре, с много самочувствие, настоя още просветният министър.