Българският отбор по роботика KASAPIN40 победи на полуфинала на международното състезание по роботика FIRST LEGO League за деца между 10-16 годишна възраст.

Българчетата се срещнаха в Полша с над 160 деца от 18 европейски отбора и победиха в надпреварата, като се класираха за финалите на 13-14 януари 2012 г. в Германия. Там отборът ще се срещне с други 25, класирали се след регионално ниво и полуфинали в цял свят, и ще се бори за голямата победа - първо място сред всички отбори във FIRST LEGO League.

В Гданск, Полша, където преди дни се проведе полуфиналът за Централна и Източна Европа, българският отбор се представи отлично в четирите категории на състезанието - техническо интервю, научноизследователски проект, игра с роботите и отборна игра.

Oсвен българския отбор към финалите в Германия успяха да продължат и два отбора от Чехия, два от Словакия, един от Унгария и един от Полша. За първа година международните организатори поканиха и български представители към съдийския състав на полуфиналите в дисциплините „Техническо интервю" и „Представяне на проект".

Кирил Митов и Екатерина Аначкова от училище по роботика „Robopartans" взеха активно участие в оценяването на отборите, като за първи път в историята на състезанието в Европа се наложи дисквалификация на един от отборите заради неспазване на правилата при подготовката.

В момента протичат и останалите полуфинали за различните географски области, като до 12 декември ще бъдат известни всички отбори, които продължават на финала.

На световно ниво тази година се записаха 19 000 отбора от цял свят.

Състезанието се провежда ежегодно, като задачите всяка година са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Тази година тема на надпреварата беше „Безопасност на храните". Децата се подготвяха и чрез построени от тях роботи решаваха задачи, свързани със замърсяването на храните, различните полезни и вредни съставки, химикали и др.