Науката е слабата страна на родното ни образование, стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя дойде за редовния „разпит" от страна на народните представители в парламентарната образователна комисия.

Преди да чуе самите въпроси обаче проф. Клисарова пожела да запознае депутатите с европейската оценка за образователната ни система от последните две седмици.

За похвала е фактът, че в доклада на Европейската комисия почти няма забележки за средното и висшето образование, макар че образователната ни министърка обеща да се съобрази и с малкото критики.

„Основните ни забележки са свързани обаче с науката", обяви проф. Анелия Клисарова и обясни, че именно това е била причината за срещата й с европейския комисар по наука. На този разговор просветната министърка е получила уверението, че Европа ще подкрепи страната ни със средства по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж" от новия програмен период.

„В последно време доста трудно отделяме средства за наука", призна министър Клисарова и обърна внимание, че именно науката и иновациите са ключът, който ще повиши икономическия растеж на страната ни.

Образователният министър се похвали също и с някои основни стъпки на кабинета „Орешарски" в посока по-добро образование у нас. Само тази година са отделени 175 млн. лева бюджетни пари за наука, а тепърва ще се обнови и националната стратегия за развитие на научните изследвания.

Проф. Клисарова обръща поглед и на скандалния от изминалата година фонд „Научни изследвания", като обяви, че оглавяването от нея ведомство е платило 8 млн. лева глоба във връзка с финансови и юридически нарушения.

Министър Клисарова похвали служителите на фонда с това, че през последните месеци работят и събота, и неделя.