Близо 25% от завършилите български студенти напускат страната. Тези данни изнесе образователният министър Анелия Клисарова по време на дискусията „Учи, за да работиш" в Полиграфическия комбинат, на която бяха представени резултатите от рейтинговата система.

По данни на министерството студентите по право у нас са най-висок среден успех. От друга страна обаче 37% от икономистите заемат постове, които не изискват висше образование. Едва 10 професионални направления пък генерират на завършилите го месечни доходи над 1000 лева.

Средната безработица при завършилите висшисти е 4,15%, което е почти 3 пъти по-малко от средната безработица в страната. Направленията в хуманитарния спектър са тези, които генерират по-висока безработица от средната за висшистите.

В момента в България има общо 254 427 студенти, от които 211 170 се обучават в държавни университети. В близките 3 до 5 години на пазара на труда ще влязат общо 60 000 икономисти, като по бройка те са следвани от студентите по администрация и управление, право и педагогика.

В момента обучаваме едва 6 000 студенти по медицина, като 1/3 от тях са чужденци, т.е. в близките години можем да очакваме само 4000 български лекари да се влеят на пазара на труда, които едва ще покрият тези, които ще се пенсионират през това време.

Министър Клисарова обърна внимание на нуждата от промяна на модела на финансиране на ВУЗ-овете у нас. В момента 95% от финансирането е по броя на студентите, а едва 5% отива за качеството на обучението. Според Клисарова трябва средствата да се насочат към приоритетни направления, които да са търсени и от бизнеса, и от държавата.