Ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" подкрепя решението на учителите от 9 ФЕГ всички ученици да завършат с отличен успех.

В подписана декларация, учителите от НГДЕК поздравяват своите колеги от столичната френска гимназия, като се присъединяват към исканията им  за увеличаване на базовите заплати в сферата на образованието.

Уточнение
В декларацията учителският колектив на НГДЕК подкрепя исканията на колегите си от "френската", без да се коментират методите им за поставяне шестици на всички ученици. 
Декларацията отразява становището на учителския състав на гимназията, но не и на ръководството.
                   News.bg

В изразената позиция преподавателите определят като несъстоятелни обяснения  в стил "недостиг на пари", "бюджетна невъзможност", "заплаха за икономическата стабилност", дадени от премиера Сергей Станишев пред ръководителите на работодателските организации и синдикатите.

В позицията на учителите е изразено и възражение на внушенията, че исканията на преподавателите са пресилени и в разрез с обществения интерес.

Предстои ръководството на НГДЕК  да предприеме конкретни действия, в случай че правителството продължи да е твърдо в отказа си да приведе преподавателските заплатите в съответствие с обществената значимост на професията.