Новият ректор на Софийският университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев се обяви за нов начин на финансиране на висшето образование. Това предаде БНР.

По думите му новият механизъм за финансиране трябва да съхрани целия потенциал, създаван през годините. Той изтъкна, че изследователската работа също изисква сериозен финансов ресурс.

Според него философията "парите следват студента" вече не работи достатъчно добре в сферата на висшето образование. Вълчев изтъкна, че колегите във висшите учебни заведения се чувстват недооценени.

Той отбеляза, че е сложен и проблемът с издръжката на ежедневния учебен процес и на изследователската дейност. Проектното финансиране почти замени нормалното през последните години. То е прекрасен механизъм, но трябва да се фокусира върху по-сериозни капиталовложения за апаратура и софтуерни продукти, смята ректорът на СУ.

Проф. Вълчев посочи, че увеличение на студентските такси не е планирано.

Като проблеми той изтъкна липсата на нормални капиталови разходи през последните години и остарелия сграден фонд.

Когато образованието се обявява за национален приоритет, трябва да има адекватно държавно финансиране. Ще положим усилия и за създаване на съвместни програми с бизнеса. Ще разчитаме също на дарителство. Без последователно и адекватно финансиране няма как да очакваме изключително бърз скок в световните класации, каза още той.

Синдикат иска повече средства за висше образование и заплати

Синдикат иска повече средства за висше образование и заплати

Настояват и за увеличение на стипендиите на студенти и докторанти