Шест от внесените общо 8 проекта за нов учебник по история за V клас са одобрени от комисията, оценяваща съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение. 

Очаква се това да е единственият нов учебник през новата учебна година. по останалите предмети учениците ще учат по старите издания.

Представители на издателствата на одобрените учебници се запознати със становищата на оценителите, като те имат срок от няколко дни да отстранят пропуските и да отпечатат проекти, които ще бъдат представени в просветното министерство. След това ще минат и на оценка от страна на учителите.

Над 1 700 училища ще трябва да избират между одобрените учебници. 

Очаква се процесът да започне в началото на август. В комисията по оценяване на проектите участваха седем души - учители, преподаватели и научни работници от БАН, както и експерт от регионалния инспекторат по образование. Други шест души оценяваха графичния дизайн и полиграфическото изпълнение. 

Тази учебна година първокласниците ще имат новоотпечатани учебници. Те обаче ще бъдат със съдържанието на предишни години.

Лазар Додев, директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН, заяви, цитиран от БНР, външното оценяване в седми клас  ще се провежда около 15-20 юни, а не както беше досега през месец май. Така ще може да се вземе в училище целият материал, предвиден за учебната година и едва след това да се провеждат оценяването.

Той заяви и че и досега е била валидна практиката за регулиране на междучасията в отделните училища, като има и успешна практика за стъпаловидно разполагане на междучасията между различните часове. Именно чрез тази практика би могло и да се съкрати края на втората смяна.