Още седмица може да се подават проекти в областта на образованието и младежката заетост. За това съобщава Zdrave.net, позовавайки се на организаторите на инициативата, наречена „Борса за идеи" - Световна банка, Министерство на образованието и науката и сдруженията на българския бизнес.

Конкурсът за идеи, който се провежда под надслов „Работещи идеи за работещо бъдеще", цели стимулиране на младежката заетост и насърчаване на практическата насоченост на образованието.

Инициативата е отворена за академични институции, училищни настоятелства, сдружения на учители/ученици, гражданското общество, включително НПО, частни фирми и отделни лица. Предимство ще се дава на предложения, формулирани в партньорство между различни заинтересовани страни (например между сдружения на студенти и частни фирми).

Проектите трябва да представят нетрадиционни и новаторски подходи за справяне с предизвикателствата, свързани с младежката заетост и образование. Идеите трябва да бъдат осъществими в рамките на 12 месеца, както освен приложимост ще се търси и устойчивост, акцент върху резултатите и възможност за мултиплициране.

Дейностите, за които се кандидатства за финансиране, не трябва да надхвърлят бюджет от 20 000 щатски долара.

Освен електронния формуляр, има възможност и за попълване формуляри на хартия. Работният език е български, но се приемат и заявления на английски.

Компетентно жури, което ще включва представители на Световна Банка, Министерство на образованието и науката, частния бизнес и медиите ще направи преглед на проектите и ще определи финалистите за участие в Борсата за идеи.

Финалът на борсата ще се състои в седмицата след 21 май 2007 г. По време на това събитие, което ще бъде отворено за широка публика, финалистите ще трябва да представят по най-атрактивен начин идеите си, като ги защитят и пред специално жури.

Списък на всичките подадени в срок предложения ще бъде обявен на интеренет-страницата на инициативата, където по-късно ще бъде публикувана и кратката листа с финалистите.

Предложенията, кандидатстващи за финансиране, може да се подават на интернет страницата на инициативата на адрес www.worldbank.bg, или по пощата на адрес „Борса за идеи", ул. „Триадица" 6, ет. 2, София 1000, а крайният срок е 15 април 2007 г.

За повече информация: http://www.worldbank.bg