Запазва се рейтингът на столичните гимназии. Това обяви на пресконференция директорът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева.

Отново на първо място е СМГ "Паисий Хилендарски", следвана от НЕГ "Проф. К. Гълъбов", СУ "Владислав Граматик", ТУЕС към Технически университет София, Испанската гимназия ГПИЕ "Мигел де Сервантес". На шесто място е Първа АЕГ, следвана от Втора АЕГ "Томас Джеферсън", ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин", СЕУ Г .С. Раковски, а на последно десето място в класацията е СЕУ "Добри Войников".

Утвърдиха 110,5 паралелки в професионалните гимназии догодина

Утвърдиха 110,5 паралелки в професионалните гимназии догодина

По 40 професионални направления се разработват учебни програми от гимназии и бизнес

Най-желани са паралелките за Испанска гимназия - испански с английски език, след нея се нарежда СЕУ "Г. С. Раковски" с профил чужди езици, СУИЧЕ "Св. Кл. Охридски".

Най-високият минимален бал на паралелка е 490 - 500 точки от СМГ "Паисий Хилендарски".

Двойно по-малко са закритите паралелки след първото класиране на приема на ученици в 8-ми клас тази година. 

Над 1 600 ученици от 32 гимназии се обучаваха чрез работа

Над 1 600 ученици от 32 гимназии се обучаваха чрез работа

Младите хора започват да работят в приоритетни сектори на икономиката

Закрити са общо 15 паралелки след първо класиране, сред които 4 са профилирани и 11 професионални. В тях е имало по-малко от шест ученици, класирани след изпитите.

Закритите паралелкиса именно в професиите с очакван недостиг на кадри или са защитени. Такива са специалностите: Подемна и транспортна техника, локомотиви и вагони, електрообзавеждане на железопътна техника, машини и съоръжения за заваряване. Икономическо развитие, Предприемачески профил с румънски език.

Некласираните ученици са 836, докато свободните места след първото класиране са 684.

МОН подкрепя приема в професионалните гимназии

МОН подкрепя приема в професионалните гимназии

МОН подкрепя приема в професионалните гимназии

Само 6% от заявленията са били подадени през училищата-гнезда, подчерта Кастрева относно електронната система на МОН.

Софийската математическа гимназия (СМГ) е с най-висок среден резултат.

64,45 точки за София град е средният резултат от Националното външно оценяване, допълни Кастрева.

Няма промяна в желанията на учениците, свързани с професионалното образование. Там най-желана е Професионална търговско-банкова гимназия със специалност Банково дело и Електронна търговия.

Предпочитаният профил категорично е чужди езици. Интересът на кандидат-гимназистите обаче е в сферата на софтуерни и хардуерни науки, математически профил и хуманитарни науки.

Има един кандидат-гимназист с пълните 500 точки.

Учениците тази година са повече от предходната, подчерта като положителна тенденция Кастрева. За следващата учебна година се планира изпълнение на план-приема с 383 паралелки, от които 229 профилирани и 154 професионални.

Общият броят подадени заявления за класиране е 9869. 1081 ученици не са подали заявление, от които 543 са от училища по културата, спортни и частни училища.

Повече са учениците, които кандидатстват от други градове на страната за паралелки в столични гимназии.

Подаването на заявления за записване в гимназиите става от утре - 12 юли, до 16 юли. На 18 юли излизат резултатите от второто класиране. В третия етап на класирането могат да се вписват единствено паралелки, в които са останали свободни места, затова и той е толкова рисков за кандидат-гимназистите.

На 1 август РУО ще обяви незаетите места и ще се премине към четвъртото класиране.

Тази година има една анулирана работа на ученик от СМГ поради това, че ученикът е напуснал изпитната зала, без да предаде своята изпитна работа. Ключова е ролята на квесторите, които да подсещат учениците за техните задължения, обясни Кастрева.

Работата на ученика е била върната от родителите часове след изпита. Според Ваня Кастрева това може да се дължи на изпитна треска и притеснение.