Политиката на Министерството на икономиката в процеса на въвеждане на дуалното обучение в България е насочена към преодоляване на недостига на квалифицирани кадри за предприятията в България и намаляване на младежката безработица. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на кръгла маса за дуалното и професионалното образование "Знам, мога, богат съм и щастлив".

Министърът коментира проекта "Домино", който приключи през миналата 2018 година, като пример за въвеждането на практики, стимулиращи диалното обучение у нас. По думите на Караниколов проектът е дал много обнадеждаващи резултати.

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

То е полезно и за учащите, и за бизнеса, убеден е министърът

"Включването на над 1600 ученици в обучение чрез работа, 32 професионални гимназии и 170 предприятия в проекта са доказателство за успешното изпълнение на проекта. Благодарение на приложението на дуалното обучение, младите хора започват да работят в приоритетни сектори на икономиката и в такива, в които бизнеса изпитва трудности с намирането на кадри", заяви Караниколов.

Секторите - машиностроене, електротехника, хранително-вкусова промишленост, газова техника, туризъм, автомобилна и промишлена мехатроника и мебелно производство.

Проектът "Домино" е подкрепен от Швейцария за въвеждането на на принципите на дуалното обучение в българската образователна система. В него участват съвместно Министерството на икономиката, Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика.

АИКБ бори недостига на кадри с дуално обучение и стипендии

АИКБ бори недостига на кадри с дуално обучение и стипендии

Предлага и облекчаване на трудовата имиграция