За поредна седмица народните представители от просветната комисия дебатират върху Законопроекта за предучилищно и училищно образование.

Припомняме, в момента той е в ресорната комисия на второ четене и през последния месец депутатите ударно се трудят по него. Те дори направиха тридневно изнесено заседание на комисията, за да напреднат по-бързо с приемането на текстовете и да придвижат законопроекта към пленарна зала.

На днешното си заседание народните избраници стигнаха до уреждане на празничните неработни дни, както и до формите на обучение.

Дебатите се задълбочиха по едно от редакторските предложения, определящо 24 май за официален неучебен, но присъствен ден за работещите в сферата на образованието. Депутатите решиха, че идеята на текста е учениците да се задължат да присъстват на училищните тържества и да участват в тях, но това би влязло в противоречие с трудовото законодателство, защото би направило иначе почивния ден работен за учителите. Това тълкувание наклони везните така, че предложението да не бъде прието.

По-обстойна дискусия предизвика и идеята на депутатката от Реформаторския блок Бойка Маринска за въвеждане на регламентиран възрастов праг за учениците в дневна форма на обучение. Тя призова те да не може да са на повече от 21 години.

Министерството на образованието и науката, в лицето на заместник-министъра Ваня Кастрева, обаче се притесни от възможни бъдещи обвинения за дискриминация на принципа възраст. Снежана Дукова от ГЕРБ също предрече, че това би бил дискриминационен текст, като се аргументира с това, че са възможни уважителни причини за отлагане на обучение, например сериозни заболявания.

Предложението на реформаторката не бе прието от членовете на комисията. Депутатите  гласуваха с  5 гласа „за",  0 „против" и 8 „въздържал се".