Дебатът, предизвикан между двете четения на новия Закон за предучилищното и училищното образование, включи и частните училища.

След като се появи политическо недоволство срещу това те да получават държавни пари, Българската асоциация на частните училища (БАЧУ), подкрепена от инициативен комитет на родители, даде пресконференция, за да отстои позицията си.

Председателят на БАЧУ Милка Славчева отправи призив към политиците да не политизират образованието, като припомни на народните представители, че средствата от държавната субсидия са конституционно право на учениците. Депутатите и политическите сили да си свършат работата и да осигурят право на равен достъп на българските деца до образование, настоя тя.

Много пари не стигат до ученика, а в края на учебната година не се връщат в бюджета. Тези суми не се вливат в образованието, но остава въпросът къде отиват, заподозряха нечиста схема пък родителите на малчуганите, обучаващи се в частни учебни заведения.

От Асоциацията на частните училища са готови да помогнат за решаването на казуса по всеки възможен начин - като стъпка към общо ползотворно решение те поемат ангажимента да намалят таксите си за обучение със сумата, отпусната от държавния бюджет за всяко дете. Няма да финансираме лошия частник, зарече се Славчева.

В полза на тезата, че частните училища заслужават допълнително финансиране от държавата, от БАЧУ с гордост са приготвили статистика за постиженията си. От техните данни става ясно, че частните детски градини у нас са 54 и побират 1300 деца, като осигуряват прехраната на 1002 учители. Броят на учебните заведения пък е още по-голям - 164 училища от 1 до 12 клас, обслужващи 6800 деца и предоставящи препитание на 1325 български преподаватели.

За 2013 г. специално в столицата при външното оценяване на четвъртокласниците се оказва, че първите девет позиции от челната десетка на училищата отличници са частни. При кандидат-гимназистите от първите 25 места частните учебни заведения държат цели 16 позиции.