Премиерът Кирил Петков честити Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар - писмеността. Онова "А" и "Б", което днес ползват над 200 милиона души. Онази азбука, чрез която оставяме най-ярката следа в световната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи!", подчерта той.

Премиерът посрещна празника заедно с учениците от столичното 7 СУ "Св. Седмочисленици". "Бъдете горди! Бъдете смели! Борете се за мечтите си!" С тези пожелания премиерът се обърна към възпитаниците на едно от най-старите български училища, в което основното си образование е получил и самият той.

По повод днешния празник поздравление отправи и министърът на образованието Николай Денков.

За първи път от 30 години: Без българска делегация на церемонията за 24 май в Москва

За първи път от 30 години: Без българска делегация на церемонията за 24 май в Москва

Русия ще отбележи празника с молебен и гала концерт

Днес се прекланяме пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, на които дължим не просто нашата азбука, а нашето национално самочувствие, заявява той.

Благодарение на тях се гордеем, че сме различни и неповторими, че сме сред първопроходниците на европейската цивилизация, подчертава той и допълва, че от общите ни усилия днес зависи да запазим стратегическото място на България не само в културно-историческото наследство, но и в настоящето и бъдещето на Европа.

Няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от творческия дух, категоричен е Денков и посочва, че това знаят най-добре учителите и университетските преподаватели, посветили живота си на образованието и възпитанието на децата ни.

"През изминалите две години на тежки изпитания Вие доказахте своята отдаденост към мисията на съвременни просветители, за което Ви дължим дълбок поклон. Вярвам, че и занапред заедно ще работим за постигане на общата ни цел - по-качествено образование на следващите поколения българи. По пътя към нея със сигурност ще има трудности, от всички нас ще се изискват още повече усилия и енергия, но това няма да ни спре. Защото носим отговорност за бъдещето на България", обърна се той към учителското съсловие.

Министърът отправи специална благодарност към учителите в българските неделни училища в чужбина.

24 май- Ден на българската просвета и култура

24 май- Ден на българската просвета и култура

Най-българският празник

"Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го създадеш. Всеотдайният труд на българските учени потвърждава тази сентенция на световноизвестния икономист Питър Дракър", изтъква той.

"Уважаеми колеги, Вашите вечно търсещи умове, упорство и постоянство разширяват границите на човешкото познание и правят живота ни по-добър. Благодарим Ви! Признателни сме Ви и за това, че вдъхновявате младите хора да поемат по вълнуващия път на науката", заявява Денков.

Той поздравява всички продължители на светлата мисия на Първоучителите за съхраняване и разпространяване на българския език, българската култура, духовност и традиция.

Докато Ви има, ще я има и България, защото "народността не пада там, дето знаньето живей!", завършва просветният министър.