Нито един младеж, който няма висше образование, не трябва да се срамува.
Това обяви президентът Росен Плевнелиев по време на официалното подписване на Споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и представителни асоциации в сферата на информационните технологии. Вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева също участва в церемонията, като благодари на държавния глава за подкрепата му за професионалното образование.

Плевнелиев изтъкна, че не е срамно да нямаш висше образование. Една държава трябва да се срамува, когато броят на висшистите е по-голям от броя на завършващите средно образование, убеден е той.

Плевнелиев намира, че индустриите на бъдещето, особено информационните технологии, трябва да засилят позициите си в българското средно и професионално образование. Това щяло да даде възможност на хиляди младежи да намерят своята успешна професионална реализация в бързо развиващия се сектор на високите технологии и да останат в България. А така и българската икономика щяла да е по-конкурентноспособна на глобално ниво.

"Гордея се, че в рамките на моя мандат професионалното образование намери своето достойно място като стратегически приоритет, и че днес интегрираме една от най-динамичните индустрии именно към този процес чрез предстоящата професия "приложен програмист", посочи още Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че европейските държави с най-ниска младежка безработица са именно страните, които са въвели модела на дуалната система на обучение и образование.

По време на церемонията беше подчертано, че днес глобалната икономика е подложена на дълбоки промени и това е свързано с ускореното развитие и все по-задълбочаващото се използване на информационните технологии. В същото време, търсенето на квалифицирани ИТ специалисти през последните години значително надвишавало сегашните възможности на образователната система.

Този недостиг се изчислява на 4.5 милиона ИТ специалисти в глобален мащаб, близо 1 милион в ЕС, и десетки хиляди в България. Именно недостигът на подобни кадри, според представителни асоциации в сферата на информационните технологии, е основна пречка за по-нататъшен бърз растеж.