Подготвят учебна програма за програмиране на деца с увреждания. Това заяви проф. Красимир Манев, преподавател в Нов български университет пред БНР. Имаме случаи на деца, които са с напълно неподвижни и са добри програмисти. Нашата професия е шанс и за такива хора, каза професорът.

Според него часовете по информатика в обикновените училища са недостатъчни. Не може в целия курс на 12-годишно обучение да имаме 72 часа информатика за редовните ученици, които не са в специализирани гимназии. Четири университетски години изобщо не са достатъчни, за да се подготви качествен програмист, заяви проф. Манев.

Той е сред инициаторите на Европейска младежка олимпиада по информатика, която ще се проведе през септември в София Тех парк. В нея ще се включат деца от 23 страни, родени след 31 декември 2001-ва година.

Подготовката на деца до 15 години на Балканите е почти никаква, заяви проф. Красимир Манев и посочи като един от мотивите за организирането на събитието стимулирането на масов интерес към информатиката сред по-малките ученици, защото по думите му, в средното училище има много малко занимания в тази област, заяви проф. Манев.

"Ако погледнете картата на състезанието, ще видите как е запълнена само в източната част. В Западна Европа не се занимават с тази дисциплина в ранна детска възраст. На изток ние сме започнали отдавна. В България децата започват на 10-11 години да се състезават. Доказали сме, че 10-11-годишни деца могат да програмират", заяви Манев.

Софтуерната индустрия е една от най-печелившите и бързо развиващите се, а в България това е сектор, който непрекъснато се развива. Нуждата от програмисти е голяма и едва ли ще намалява, посочи още Манев. Той цитира данни, според които университетите у нас готвят годишно по 1 000 души, а секторът дава заявка за 20 000 работни места.

Програмирането е важна креативна човешка дейност. Децата, които редят лего, програмират. Програмирането не трябва да се разбира само като програмиране за компютри.

Голяма част от нашите деца работят в чужбина, но това ни амбицира да се опитаме да "произведем" още повече програмисти, за да има и за нашата софтуерна индустрия Светът е отворен и този процес не може да бъде спрян насилствено, коментира проф. Манев.