Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) подкрепя на предлаганите от Министерство на образованието и науката (МОН) промени в броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации за учебната 2017/2018 г.

Една ефективна връзка образование - бизнес и подготовката на качествени кадри за реалния сектор ще подпомогне развитието на икономиката, инвестициите и ще се справи с липсата на човешки ресурси.

АОБР считат, че предлаганите промени са изцяло в съответствие визията на българските работодатели, за развитие на висшето образование.

От асоциацията съобщават, че през последните години има задълбочаваща се тенденция за сериозен недостиг на машинни и електро инженери, математици, на завършили софтуерно инженерство и комуникационни технологии, мехатроника, биотехнологии и др.

32 университета правят прием с оценката от матурата

32 университета правят прием с оценката от матурата

Оценката ще е балообразуваща

Според тях, все по-трудно се намират подготвени специалисти. Проучванията, които работодателските организации правят ежегодно сред членовете си, показват че нараства броят на длъжностите, изискващи висока образователна квалификационна степен, най-вече в техническите специалности.

"В тази насока ние изразяване нашата подкрепа в предвидения по-висок план-прием в областта на "Техническите науки" за сметка на "Хуманитарните науки" и на някои специалности в "Социални, стопански и правни науки", съобщават от асоциацията.

МОН разпределя парите за ВУЗ-овете и според региона

МОН разпределя парите за ВУЗ-овете и според региона

Три проблема във висшето образование очерта Денков

АОБР подкрепя започналата реформа, субсидирането на образованието да зависи от качеството и от реализацията на завършилите по специалността си в страната.

"През учебната 2016/2017 за първи път от няколко години наблюдаваме намаление на план-приема в държавните висши училища с близо 12%. Това е положителна стъпка към подобряване качеството на кандидат-студентите. Към днешна дата обявяваният план-прием във висшите учебни заведения надхвърля значително броя на завършващите средно образование", допълват работодателите.