Отпадането от училище на учениците от ромския етнос и така наречените "ранни бракове" са явления, които вредят на тези деца в задължителна училищна възраст. Те ги лишават от правото на образование. Отпадането на ромските ученици е процес, в който участват пасивно общинските и държавни институции, се казва в позиция на синдикат "Образование".

Българското училище не може да води тази битка само, а общинските служби не могат, не искат и са напълно непригодни за съответни действия и умение да си партнират с учителите.

Коментирането на ранните бракове при този етнос е нещо съвсем условно. Гражданският брак, съгласно семейния кодекс в България, е рядко случващо се явление за ромите. Брачното съжителство не е чуждо и на голяма част от младите хора от българската общност, макар и на по-късен етап от своята възраст, констатират от синдиката.

Проучване на браншовата организация е установило, че ражданията от 13-годишни непълнолетни момичета-роми са редки, но съжителството без брак на 14-15 годишни момичета, е практика в ромските семейства.

Общо 52 осъдени за съжителство с малолетни и непълнолетни в Казанлък и Сливен

Общо 52 осъдени за съжителство с малолетни и непълнолетни в Казанлък и Сливен

От 302 сигнала в Сливен има 129 отказа за образуване на производство

В тази ситуация ромските семейства използват допуснатата възможност и несъвършенството на семейния кодекс, като прилагат механизъм, при който "Свекървата осиновява снахата". По този начин институциите не могат да реагират по повод на брачното съжителството между малолетни.

Намалял е процентът на ученичките, които заради ранно брачно съжителство, спират да посещават учебните заведения, за последните няколко години. Имаме случаи на присъствие на бременни ученички, които по новия образователен закон могат да присъстват в училище, информират от синдиката.

Прокуратурата погна малолетния баща от Сливен

Прокуратурата погна малолетния баща от Сливен

Разследват и родителите на децата, станали родители преди пълнолетието си

Продължаването на образованието при ранна бременност до 16 години е в интерес на учениците, но крие опасност за здравето на бременната, защото в училището няма оторизирани специалисти, които евентуално да могат да реагират при усложнения. Тези ученички биха могли да минат и на индивидуално обучение.

Твърденията в общественото пространство, че такава практика съществува и при българската общност, не отговарят на истината. Случаи на ранни бракове или ранно брачно съжителство с ученици до 18 години не бяха открити в Сливен, Пловдив, Видин, Лом и други проучени градове, допълват от синдикат "Образование".