С гневна декларация излезе днес ръководството на катедра "Теология" в Пловдивския университет срещу новооткритата Духовна академия в града, съобщава БГНЕС.

Преди дни на пресконференция университетските теолози вече изразиха позицията си, според която Духовната академия не е акредитирано от държавата висше учебно заведение и на практика не дава образование.

Днес обвиненията им са още по-сериозни. Те смятат, че "съществуването на псевдобогословски школи като Духовната академия ще осакатяват възпитаниците си с радикални, а често и с неправославни схоластични учения и разбирания и ще насаждат религиозна нетърпимост към други християнски и нехристиянски изповедания."

Пловдивският митрополит Николай коментира конфликтната ситуация и новата декларация на Пловдивския университет. Според него задача на църквата е да образова своите кадри и той недоумява защо един държавен университет настоява за монопол в тази дейност. 53 студенти са се записали в първи курс на новата Духовна академия, отворена от тази есен след решение на Светия синод към Пловдивската семинария.

Дядо Николай отрече върху студентите от специалност "теология" на ПУ да е имало натиск да се прехвърлят там.

Според университетските теолози, подготовката в университета се води от доказани учени, докато в Духовната академия ще преподават близки на владиката свещеници. След четири години обучение студентите оттам излизат без диплома и на практика - със средно образование, нямат право да работят и като учители по богословие.

На тези обвинения, митрополит Николай отвърна, че образованието там ще е духовно, а не държавно. Което всъщност не отрича казаното от преподавателите от ПУ.