МОН не затваря училищата, а отваря дистанционното образование. Решението за затварянето е взето във вторник заради високата заболеваемост, но не беше ясно как ще се регламентира електронното обучение, затова закъсня заповедта в сряда. Това обясни пред БТВ служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Той е категоричен, че противоречия с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров няма, а решението е било бързо, предизвикано от рязко повишаване на заболеваемостта. Ситуацията в София е много тежка и това е решение на МЗ, категоричен бе министърът.

На въпрос защо са отворени концерти, а училищата затворени - Денков отговори, че с новата заповед на МЗ се вкарва зеленият сертификат навсякъде. Докато в училищата няма такава система и има достатъчно основания да се смята, че част от заболеваемостта идва от училищната мрежа, каза Денков.

Целта е създаване на безопасна среда в училище, за да може учениците да учат.

Николай Денков коментира и случая с нападението срещу него на един от протестите - "Миналата седмица група хора ме натискаха и бутаха само защото казах, че трябва маски да се носят. Обществото трябва да узрее, че за да е училището безопасно, при такава заболеваемост трябва да правим тестове и да носим маски, обясни министърът.

Връщането на малките ученици в клас ще бъде обявено поне 2 дни предварително

Връщането на малките ученици в клас ще бъде обявено поне 2 дни предварително

Осигуряване на максимално безопасна среда

В МОН през цялото време убеждаваме, че искаме да се ваксинират учителите, но не можем да ги задължим, обясни още министърът. Денков бе категоричен, че учениците от 1 до 4 клас ще влязат в час, когато учителите са безопасни и когато се тестват децата. Той не знае какви ще са тестовете, днес се отварят офертите, а на информацията, че ще са близалки - Денков каза, че не знае тестовете да са избрани.

Докато не видим тестовете, няма точен алгоритъм как ще се правят - обсъждат се два варианта - да се правят от родителите и да се правят от учителите. Разработен е вариант да ходят 15 мин. по-рано децата на училище или да се използват 15 мин. от първия час. Децата няма да се държат нито пред училище, нито в коридорите. Ако ще бъде с учителите, това ще става в класната стая, поясни министърът. Той добави, че ще има дори филмчета за обучение как ще става тестването. На въпрос дали ще има психолози в училище заради тестването на децата - Денков каза, че има избор - или на училище децата, или вкъщи. Министърът смята, че ситуацията ще е по-трудна за учителите, които ще имат повече ангажименти.

До миналата сряда от 1 до 4 клас децата не бяха спирани в цялата страна, с изключение на едно училище. Дали е грешка или не затварянето - въпрос на баланс, има над 1000 деца, които са в болница, в реанимация в тежко състояние, има 17 починали деца от коронавирус. Без да намерим баланса между присъствено обучение и здраве - не може да се реши задачата, категоричен е Николай Денков.

Той даде за пример и вдигането на границата за заболеваемостта от страна на МЗ - от 500 на 100 000 миналия август до 1300 в момента. Къде е границата, трябва да каже министърът на здравеопазването, каза министърът.

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

Съвместно постановление на Кацаров и Денков

В България ваксинираните деца са около 5%, отчете Николай Денков. На въпрос кога е реалистично да се върнат в клас първо най-малките Денков отговори: "Забавянето е дошло от технологичните процедури, оферти, срокове, заседания, имахме желание да е следващата седмица, но няма да има техническо време за информация за учители и родители, трябва ни около седмица да бъде всичко организирано и да се достави на място". Проблемът с 1 до 4 клас е най-голям, децата имат нужда от учител, смята министърът. След първи клас - веднага се пристъпва към следващата серия ученици - за тях планът е седмица след малките.

Янев: Кабинетът прави всичко възможно да избегне локдаун
Обновена

Янев: Кабинетът прави всичко възможно да избегне локдаун

Спекулира се с темата в предизборната обстановка

Тази седмица се вижда, че има задържане последните дни на заболелите, страната е на границата надолу или нагоре. Какво предстои следващите една-две седмици ще бъде ключово за това ще има ли локдаун, заключи министърът на образованието.