Синдикат "Образование" изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката Николай Денков. Те настояват за увеличаване на възнагражденията на педагозите.

От синдиката заявиха, че следят внимателно прилагането на Анекса от 31 март 2022г. към подписаното КТД на 17.08.2020г. и процеса на увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал. По информация на КТ "Подкрепа" само 25,1% от работещите в системата на средното образование са подписали допълнителни споразумения към ИТД за новата работна заплата. Част от колегите директори очакват промени в Наредба 4 за нормиране и заплащане на труда, а други очакват инструкции от МОН или работодателските организации.

Синдикат "Образование" настоява през РУО в страната МОН да даде указания на директорите на образователните институции за незабавно увеличение на работните заплати в унисон с договореностите в последния Анекс. Искането е увеличението да бъде 10% за всички педагогическите специалисти.

Синдикат "Образование" заяви, че ще предложи на правителството на Република България 10% увеличение на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за 2022 г.

От синдиката изразиха надежда, че действия на МОН могат да предотвратят създалото се напрежение в системата на образованието.

Синдикатът обяви и готовност за протест, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага да се увеличат компенсаторните механизми за учителите

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага да се увеличат компенсаторните механизми за учителите

Синдикатът организира национално проучване в 41 града